28.01.2019 kool, kell 10

Täna veel üks kord plaadile pimskivipulber. Õpetaja tõi tooli, 20saj. Ülesandeks eemaldada ühenduskohtadelt puupunnid.
Esimene variant-tömbi otsaga nael, haamer. Natuke liikus,kuid välja ei tule.
Teine variant-akutrell. Puidupuur, diameeter peab olema august väiksem. 

Puurimist alustada väljastpoolt, sest kui otsik tuleb valest kohast välja, ei ole seda näha. Nii me ei kahjusta tooli ilmet väliselt. Tooli osad lahti võetud. Alustasime tapikeelte puhastamist. Selleks võtsime sooja vett,pintseldasime tapikeelele ja panime peale Laponiiti, võib kasutada ka tapeediliimi, aga see pole looduslik ja võib kahjustada puitu. Laponiidiga ohutum. Kile tapikeelele peale ja 20 minutit ootamist. Peitliga puhastamist nad väga ei poolda, ohtlik, võib kahjustada puitu. Liim eraldus suurepäraselt spaatliga, ei mingit kaapimist.



 Tapipesad sai puhastatud ainult peitliga. Toolisarjal murdus pisike tükike, see liimiti kokku kalaliimiga ja kinnitati teibiga. Kuivamisaeg ca 1 päev.

Tooli lahtivõtmiseks süstitakse piiritust lahjendatud veega, tooli detailide vahele, et kergemini detaile lahti saada.

Õnnestus näha kaasõpilase töö pealt kuidas eemaldada spoonikiht uksetahvlilt ühes tükis. Selleks kaeti spoonikiht spetsiaalse paberiga spetsiaalses kohas-kus, ei tea, ei saa keelest aru. Mis materjal, mis liim-ei saa ka aru, kuid vaatlusel meenutab õhukest poolläbipaistvat paberit, mille pealis kiht on kleepuv. Peal peab see paber olema, et hoida ühes tükis spooni.
Selleks, et spoonikiht lahti saada, võeti kuumapuhur, samal ajal süstlaga pritsiti spoonikihi ja tahvli alla piiritust. Mõne aja pärast võeti suur spaatel, millega mindi spoonikihi ja tahvli vahele. Nii järk-järgult tuligi spoonikiht lahti. Nüüd hakati sooja veega ja karedama käsnaga spoonikihilt liimijääke puhastama. Liim on arvatavasti kalaliim. Samuti puhastati ka tahvel liimijääkidest.







Samuti õnnestus mul näha, kuidas vaakumiga kinnitatakse liimitud metallist detail puidu külge. Vaakumtehnikat kasutatakse, kui detail on kumer, ei ole võimalik kasutada pitskruve. Vaakumiga kuivab miinimum 11h , soovitavalt 1 ööpäev. Selleks pakitakse detail kilesse, mille ümber veel mingi spets kile ja võrkriie, et survejaotus oleks ühtlane.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist