23.01.2019

Ega nalja pole. Kool algab kl 8.00. Tee peaaegu tuttav, jõudsin õigeks ajakas. Ahjaa, kooli sisse saamine polegi nii kerge. Õpilased kogunevad 10 min enne 8 värava juurde, siis avatakse värav ja lastakse kõik korraga sisse. Hiljaks jääd, tuleb värava taga anda seletusi, lõpuks saad kooli. Muide, koolis puuduvad garderoobid. Meie mõistes puhkeruum kui selline olematu, kõvad toolid ja päevi näinud lauad ja no tegelikult jätab räpaka mulje. Meil Haapsalus ikka lux värk, pole ime, et hilinen tundi, liiga mugav lebotada.

Nüüd siis esimene, päris, koolipäev.
Tuleb välja, et meil kool iga päev 8-17ni. Appi, ma ei käi tööl ka nii palju...
No mis teha, tuleb ära kannatada, lootuses, et reeded ju lühikesed, 12ni.
Meid viidi marketrii òpetaja juurde, nimi oli vist Eric ja pidi inglise keelt oskama.
Ja oskabki! Olen õnnelik, et minu inglise keel on nõrk, kõik saavad aru. Tundub, et kui oskad soravat keelt, siis nad ei mõista.

Kõigepealt siis hakkame rukkikõrtest ruudukesi tegema. Selleks vaja spets tööriista, meenutab võinuga. Toorik käes, vaja valmis teha. Polnudki nii lihtne, vaja lihvida, esialgu masinaga, hiljem käsitsi. Alustasime N60-80-120-180.







See oli küll üks vägev laud-lihvimiselaud.Tolm läks otse ventikasse. Töö puhas, tolmuvaba
Töövahend valmis, asusime tööle. Õpetaja näitas ette ja meie järgi. Lõikad rohukõrre kergelt, õrnalt pooleks, siis silud sirgeks ja lõpuks triigid. Nii saavutame ilusa läike. Kõrsi on igasugu värve, kuidas värvilisi saadakse, ei tea. 



Harjutamise mõttes antakse meile papist tükid, millele joonistame ette ruudustiku 3x3cm. Tööprotsess algab alati tsentrist ja ringikujuliselt väljapoole. Sain aru, et liimiks on puiduliim. Liimi pannakse pigem vähem ja ainult ühe ruudu jagu. Siis võtad kõrre ja pressid peale, enda tehtud töövahendiga. Kõrs kõrre haaval muudkui liimid, pressid, lõikad ruutu ja seni kuni ruudustik valmis.


Selline oli siis meie päeva esimene pool. Nüüd lõunale. Muide söök on väga hea 😋
Päeva teine pool oli meil restaureerimise klassis. Meid võttis vastu õpetaja, kelle nime ma jälle ei oska ei kirjutada ega hääldada. Õnneks, pidi ka see õpetaja oskama inglise keelt. Tema on nimelt alates 2018 a septembrist selles koolis õpetajaks, pärit aga Šveitsist. Selles tunnis oli meil siis vaja eemaldada vana viimistlus. Tegime otse tootel testi, millega on kõige parem viimistlus maha saada. Selleks jagasime tahvli kolmeks, kus siis kasutasime piiritust, atsetooni, metüületüleeni. Siis omakorda tahvlile teibiga jooned ette, et teha need lahused omakorda veega  lahjendades pooleks. Kandsime siis vatitiku moodi asjandusega erinevad lahused plaadile, et välja selgitada, mis kõige paremini toimib.
Märked mis kus on ka purkidele. Selgus, et sobis puhas piiritus, 95% ne. Egas muud kui puhastama. Muudkui aga kannad lahust ja karukeelega pühid ja seni nii kaua kuni läige kadunud ehk viimistlus maas. Ja seda kõike tegime me terve ülejäänud aja ehk kuni 17ni. Ja koolipäev ongi läbi.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist